Aurinkoon –kappaleen psykologinen tulkinta

Atomirotan Aurinkoon kuvaa ikiaikaisen tragedian väärästä miehestä

On sanottu, että humanistisia aloja ei voida jakaa erillisiin kapeisiin asiantuntemuksen osa-alueisiin. Ihmisen ymmärtäminen vaatii ymmärrystä ihmisen ilmaisun kaikilta osa-alueita historiasta, taiteista, kulttuurista, filosofista, eri humanistisilta tieteen aloilta sekä lopulta myös riittävän osaamisen luonnontieteitten alalta. Tässä hengessä on myös psykologien syytä vaellella oman alansa ulkopuolelle.

Laulujen sanat ovat nykyään laajimmalle levinnyt runouden muoto. Erityisesti arvostan kotimaista poplyriikkaa, joka rikkautta en lakkaa ihmettelemästä. Liekö kyseessä kansallinen melankoliamme, mutta mielestäni meillä on piilotetun tragedian tyylisuunta. Kyseessä on iloisella sävellellä laulettu laulu, jonka sanat ovat tarttuvat (sellaiset joita ihmiset lauleskelevat mukana), mutta jotka lähemmällä tarkastelulla osoittautuvat tragediaksi. Esimerkkinä tästä nousee mieleen esimerkiksi Pariisin Kevään Tämän Kylän Poikii tai Atomirotan suurin hitti Aurinkoon.

Analysoin seuraavaksi jälkimmäisen psykologisesta näkökulmasta. [1]

Laulun sanoissa on tarina: Kertosäkeessä ja ensimmäisessä säkeistössä laulaja kertoo halustaan imitoida Bonnieta ja Clydea. Hän kokee maailman epäoikeudenmukaisena ja haluaa irrottautua siitä eläen romantisoidun, tosirakkauden täyttämän ja mutta lyhyen elämän. Saavuttaakseen tämän, tarinamme sankari ”nappaa ostarilta kainaloon oman Bonnien”. Laulun toisessa säkeessä sankarimme puhuu valitsemalleen ”Bonnielle”, Minnalle, ja haluaa, että Minna lähtee hänen mukaansa. Toisen säkeistön alussa sankarimme puhuttelee Minnaa seuraavasti:

Minna Minna, mä tiedän sun maineen

Mä oon kuullu sun ympäri naineen

Mut mä en usko huhuja

Oman asiansa ajaa jokainen puhuja

Mä hiffasin heti sun juuret

Ne haavat on syvät ja varjot suuret

Teema käsittelee universaalia tunnetta: mustasukkaisuutta, joka miesten tapauksessa on tunnespektri liittyen puolison seksuaaliseen lojaalisuuteen. Laulajamme lähtee käsittelemään asiaa toteamalla kipeän, epäilyjä herättävän faktan: Minnan henkilöhistoriassa on suuri määrä irtosuhteita. Hän on ”nainut ympäri”. Koska laulaja haluaa kuitenkin toisaalta olla Minnan kanssa, tilanteelle on tehtävä jotakin. Laulajamme ryhtyy järkeistämään tilannetta kieltämällä mustasukkaisuuden lähteen: Epäilyt pohjautuvat vain ”huhuihin” eli ovat muka valetta. Näistä valheista laulajamme toteaa (ilmeisen tahattoman itseironisesti), että ”oman asiansa ajaa jokainen puhuja”.

Tämän jälkeen laulaja esittelee vielä toisen järkeistyksen: Minnan toiminta on johtunut siitä, että hänellä on ”syvät haavat” ja ”suuret varjot”. Että vaikka Minna olisikin joskus ”nainut ympäri”, niin kyseessä ei ole ollut tavallaan oikea Minna vaan Minna on enneminkin tehnyt niin sen takia, että hän on ollut rikki. Minnan ”ympäri naintiin” liittyvä mustasukkaisuus on niin kivuliasta, että se on kiellettävä, ja samaan aikaan perusteltava, miksi sillä ei ole oikeasti väliä. Sivumennen, tämän tyyppinen käyttäytyminen on ihmisille hyvin yleistä.

Jäin miettimään tätä tarjousta Minnan näkökulmasta. Hänellä ei selvästikään ole ollut helppo elämä. Tämä laulajan esittämä tarjous pitää sisällään vaatimuksen, että Minnan tulee tämän elää hänelle varattua roolia, joka on se, että hänellä saa kyllä olla henkilöhistoria, mutta sen on johduttava siitä, että hän on ollut rikki. En ole ollenkaan varma, että Minnan kannattaa tarttua tähän tarjoukseen. On lähes selvää, että Minna on saamassa roolin tragediaan, jossa hän ei edes ole päähenkilö. Noin muutenkin ihmisten kannattaa miettiä kenen tarinaa he elävät.

Voimme lopuksi vilkaista, millaisen ihmisen mukaan Minna on lähdössä, sillä hän tarjoaa meille minäkuvan.

Nyt mun mittarin punaselle saa

Tää pikkutarkka sääntöjen maa

Hei meneeks oikeesti missään kukaan

Sataprossasesti kirjan mukaan

Mä en hiffaa tätä lakii

Mua rokotetaan jatkuvasti menneisyyden takii

Mä haluun rehdisti paaluu käärii

Mut mun frendit on kuulemma väärii

Ristikkoa, karanteenii

Ne väläyttää vaikka viettäny leedii

Tavoitteena vain vapaus

Siinä missä laulajamme osoittaa kyllä melkoisia suostuttelutaitoja, niin hänen tulkintansa ongelmistansa on, että ne ovat muitten syytä. Myöskään säännöt eivät ole häntä varten. Minna riskeeraa elämänsä manipulatiivisen narsistisia piirteitä osoittavan mustasukkaisuuteen taipuvaisen ihmisen armoille, joka jo ihmissuhteen alkuhetkillä ryhtyy määrittelemään itselleen mieleisellä tavalla Minnan identiteettiä.

Lyhyesti sanottuna, Atomirotan Aurinkoon on ikiaikainen tragedia, jossa nainen lähtee väärän miehen matkaan, kerrottuna tämän väärän miehen puheenvuorona.


[1] Tässä kohtaa lukijan lienee syytä kuunnella mainittu kappale. Ei tallaista analyysia voi lukea ilman, että itse ensin kokee mainitun taiteen.

Spotifyssä: https://open.spotify.com/track/0KhMV9PmnLODalYHgp0MoC

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=RuWTf7w9PpM

Spotifysta selviää myös, että kyseessä on Atomirotan menestynein kappale.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: