Shamaanin ympärille kietoutunut pienyhteisö

Shamaanit ovat olleet henkisiä johtajia, jotka ovat auttaneet yhteisöjänsä selviämään julmassa maailmassa

Elon Musk on rakentamassa rakettia, jolla voidaan viedä ihmiset Marsiin. [1] Hänen kykynsä uskoa unelmaansa ja työskennellä sen eteen on ihailua herättävä. Jollakin syvällä tasolla jaan hänen unelmana. Kenties se johtuu niistä sci-fi –kirjoista, joita luin nuorena. Marsin valloittaminen tarjoaa mahdollisuuden todelliseen sankaruuteen. Sellainen kutsuu.

Jäin miettimään millaiset ihmisyhteisöt tulevat selviämään uuden planeetan pinnalla. Mars tulee olemaan vihamielinen ympäristö, johon ihmiset tulevat rakentamaan pieniä yhdyskuntia. Ne kukin uhmaavat kuolemaa kituuttamalla omaa pientä kupuaan tai maahan kaivettua luolaansa. Kuvittelen, että nämä Marsin uudisraivaajayhteisöt muistuttavat ensi alkuun luonteeltaan niitä villi-ihmisheimoja, jotka ovat alun perin asuttaneet esimerkiksi Lapin.

Suomen pohjola on ollut 4.000 vuotta sitten tappavan vaarallinen paikka. Säilyäkseen hengissä, ihmiset ovat kokoontuneet noin 200 hengen heimoihin. Ei heimot ole olleet mitään huvikerhoja. Ne ovat olleet tiiviitä yhteisöjä, joissa yksilön vapaudet päättää omista asioistaan, ovat käytännössä alistettu heimon tahdolle. Tahto tarvitsee käyttäjänsä: Heimolla on oltava johtaja, joka tekee päätökset ja kantaa vastuun.

Nykymaailman poliitikot tai yritysjohtajat eivät ole riittävä metafora heimoyhteisön johtajalle, joilla on huomattavasti enemmän vastuuta. Heimoa uhkaa tappavat vaarat ja väärän päätöksen takana häämöttää kuolema. Kun heimon ruokavarat alkavat ehtyä, tarvitaan päätös lähteä tai jäädä. Pitää päättää minne mennä. Lapsimurhat lienevät olleet myös yleisiä. Jos ruokaa ei vain ole kaikille, niin uusille tulokkaille ei ole sijaa. Jonkun on päätettävä taposta ja annettava synninpäästö äidille. Sellainen on oikeaa vastuun kantamista.

Heimoa uhkaa myös sisäiset uhat. Muutaman sadan hengen ihmisyhteisö saa kehitettyä valtavia määriä draamaa. On pettämistä ja mustasukkaisuutta, on varkautta, juoruja, riitoja. [2] Jonkun on toimittava auktoriteettina ja riitojen lopullisena ratkaisijana. Myös yhteisön koheesion kannalta olevia moraalisääntöjä on valvottava. Rajoja rikkovia nuorukaisille pitää antaa armon käydä oikeudesta ja toisinaan heidät on välttämättä karkotettava heimosta. Karkotus on käytännössä kuolemantuomio nuorukaiselle.

Millainen sitten tavallisen heimon valtarakenne on ollut? Miten näistä asioista on päätetty? Sain intuition eräänlaiseen malliin katsottuani Outi Pohjanheimon dokumentissa saamelaisten shamaaneista. Heimolla lienee ollut kaksi johtajaa: Ensinnäkin heimo tarvitsee tavallisen alfa-uroksen, joka vastaa sodankäynninjohtamisesta ja kriisijohtamisesta (esimerkiksi nälkäisen susilauman saapuessa paikalle). Heimolla on kuitenkin vielä toinen, todellisempi johtaja: Shamaani.

Dokumentissa kuvattiin shamaania monelta kantilta, mutta muutama toteamus tarttui erityisesti korviini. Shamaani on ”parantaja”, ”tietäjä” ja erityisesti ”hän joka tekee lopullisia päätöksiä”. Sanalla lopullinen on pahaenteinen kaiku, eikä syyttä. Nämä ovat juuri niitä elämän ja kuoleman päätöksiä, joita pyrin kuvaamaan yllä. Shamaani on ollut heimon todellinen johtaja, joka tekee lopulliset päätökset yksin [3].

Puhuttaessa shamanismista ei voida ohittaa siihen liittyviä subjektiivisia ja mystiikkaa tihkuvia elementtejä. Uskon, että shamanismin ympärillä olevan mystinen metafysiikka on tapa tarjota shamaanille riittävästi auktoriteettia, että hänen päätöksiään ei kukaan tohdi kyseenalaistaa. Kun shamaani puhuu taivaan takaisella ja maanalaisella tiedolla, viimeinenkin epäilevä-eetu pitää mölyt mahassaan ja tekee niin kuin käsketään. Parempi niin. Kyseessä on kuitenkin koko heimon olemassaolo.

Ei Marsin uudisraivaajat tule sentään mitään sieniä syöviä shamaaneja keskuudestaan nostamaan, mutta uskon, että Marsin historian kirjoittavat uudisraivaajat tulevat olemaan uskonnollisempaa, yhteisöllisempää sorttia, joitten yhteisöissä on hengellisiä johtajia. Ne yhteisöt, joilta ne puuttuvat, tulevat sortumaan sisäiseen hajaannukseensa.


[1] Musk, E. (2017). Making Humans a Multi-Planetary Species. New Space, 5(2), 46-61.


[2] Eivät nämä mitään Salatut Elämät –hupia ole olleet. Yksi mustasukkaisuusdraama voi viedä mennessään heimon yhteen hiileen puhaltamisen. Sellainen on tappavaa oikeasti vaarallisessa maailmassa.


[3] Lopullisten päätösten tekemisessä on myös sellainen kaiku, että shamaaneja on vain yksi. Ei lopullista päätöstä voi tehdä kaksi ihmistä, eikä edes kolme ihmistä. Komiteat toimivat vain, mikäli päätettävät asiat eivät ole henkilökohtaisia elämän ja kuoleman asioita. Lopullisia päätöksiä tekee vain todellinen auktoriteetti ja niitä voi olla vain yksi.

 

One thought on “Shamaanin ympärille kietoutunut pienyhteisö”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: