Mikä on elämässä tärkeintä

Elämän tärkein asia on perhe ja aion opettaa sen jälkikasvulleni

Elämän tärkeimmät asiat saa listattua pienellä pohtimisella: terveys, työ, perhe ja ystävät. Mitkä näistä asioista ovat sitten kaikista tärkeimpiä? Asia nousi esiin, kun keskustelin aiheesta tyttäreni kanssa.

Näitä voi laittaa tärkeysjärjestykseen ajatusleikeillä, jossa kuvittelimme kaksi elämää. Otetaan ensin terveys ja ystävät: Ensimmäinen elämä on sairauksien riivaama, mutta lämpimien ystävien tukemana. Toinen elämä on pitkä ja terve, mutta ainoana ystävänä on yksinäisyys. Vaikka elämä jäisikin lyhyeksi ja kivuliaaksi, niin ystävät ovat tärkeämpiä. Entä ystävät ja työ? Jälleen mikään rahallinen menestys, status ja muu saavutus ei kykene korvaamaan sitä, että elämässä on läheisiä, joitten kanssa voi jakaa niitä voittoja ja vastoinkäymisiä, joita elämä tuo tullessaan. Lopulta ihmisen elämässä ystävät ovat työtä ja terveyttäkin tärkeämpiä.

Vaikein kysymys on ystävät ja perhe. Kenties perheetön vaihtoehto sopii joillekin. Tätä modernin naisen elämää eletään Kalliossa ystävien ympäröimä ja sosiaalisen elämän keskipisteenä. Ehkä kiinnostavasta työstä päästään kertomaan myös naistenlehtiin. Ainoa puutteena on lopulta se, että häneltä puuttuu perhe. Sen korvikkeena hänellä on joukko kissoja ja silloin tällöin iltaisin vierailevia miehiä. Hekin ovat kiinnostavia, mutta toisaalta ei heihin voi aidosti tukeutua, jos koska itsenäinen, voimakas nainen tuskin osaa sitä edes kaivata.

Vanheneminen tulee hänelle kuitenkin yksin. Neljänkymmenen jälkeen kasvoihin alkaa tulla yhä enemmän ryppyjä ja niitten myötä miesten kiinnostus katoaa. Ne miehet jotka ehkä olisivat kiinnostuneet, eivät he ole lähellekään niin kiinnostavia ja komeita. Naisemme elää elämänsä viimeset viisi vuosikymmentä saaden läheisyyttä pelkästään kissoilta.

Hänen vastakohtanakaan on aviomiehen tukema ja ensin lasten ja myöhemmin lastenlasten ympäröimä muumimamma. Ei sekään välttämättä ole mikään unelmien täyttymys. Hän jää roolinsa vangiksi. Toisaalta hänen tuskansa menetetyistä seikkailuista unohtuu helposti lastenlasten meluamisen alle, siinä missä kissanaisemme rakkaudeton elämä muistuttaa häntä yksinäisyydellään joka ilta.

Perhe on asioista tärkein. Tyttäreni ei tosin vaikuttanut täysin vakuuttuneelta. Ajatus siitä, että perheen perustaminen on ihan todellinen tavoite elämässä ja että siihen voi suhtautua tietyllä pieteetillä, tuntui hänelle hieman vieraalta. Erityisesti nuoria naisia johdetaan harhaan. Heihin istutetaan ajatuksia siitä, kuinka ”ura kannattaa hankkia ennen perhettä” tai kuinka ”kannattaa väitellä ennen kuin hankkii lapset” ja niin edelleen. Moiset lorut ovat tulella leikkimistä. On varmasti mukavaa, jos saa uran, perheen ja kaiken, mutta kuinka paljon uran eteen kannattaa todella riskeerata? Vaakakupissa on riski siitä, että perhe, lapset tai kumpainenkin jäävät kokonaan saamatta.

One thought on “Mikä on elämässä tärkeintä”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: